ArtoLahteela

Sote nykyisen rakenteen yhteyteen!

Suomen terveydenhoito rakentuu pääasiassa kunnallisen hallinnon rakenteeseen. Perusterveydenhoidossa on tiedostettuja kehittämisen ydinalueita.  Joillakin seuduilla lääkäreiden saanti on ollut vaiukeaa. Kuitenkin on myös terveyskeskuksia, joissa kaikki edellä mainitut virat ovat täytettynä.

Terveyskeskuksissa on perinteisesti kuntayhtymä rakenne ollut toimiva. Joita kuitenkin on muutettu liikelaitoksiksi. En ole vakuuttunut sen rakenteen tuomista eduista. Suuret kaupungit tuottavat itsenäisesti terveyspalveluja. Molemmilla rakenteilla käytetään yksityisten tuottamia palveluja täydentämään. 

Peruspalveluja on tuotu myös pieniin taakamiin lähipalveluna. Pidän sitä arvokkaana asiana. Eri seuduilla on olemassa omaa hoitokulttuuria, joka myös on vaalimisen arvoinen seikka. 

Erikoissasiranhoto kuntien yhteistyönä on hyvin toimiva rakenteiden kautta. Tulevaisuudessa on tärkeää turvata alueellinen yhdenvertaisuus myös siellä. Tietenkin joissakin erikoiskysymyksissä tarvitaan osaamisen keskittämistä. 

Kannatan Sote uudistusta, jossa alueet omalla vapaaehtoisella yhteistyöllä rakentavat saumattoman hoitoketjujen toiminnan kokonaisuuden. Siinä on myös tilaa lisätä ostopalveluja yksityisten toimijoiden suuntaan. 

Näin turvataan osaavan ja hyvän työvoiman pysyminen sekä halu kehittää maailman ehkä parasta terveydenhoidon kokonaisuutta. Pidän maakuntahallintoa tässä asiassa haihatteluna. Suomella ei ole sellaiseen varaa. Hyvintivaltio on vaalimisen arvoinen.  Maakuntahallinnolla voisi hehittää vaikka netti pelejä Veikkauksen kanssa.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat